İSTANBUL / BAYRAMPAŞA - Mustafa Itri Ortaokulu

OKULUMUZDA ÖĞRENCİLERE YÖNELİK KBRN BİLGİLENDİRMESİ YAPILDI

KBRN (CBRN), Kimyasal Biyolojik Radyasyon ve Nükleer kelimelerinin baş harflerinden oluşur. Daha önce kullanılan NBC, kitle imha silahları (KIS) için kullanılırdı. KBRN; kimyasal, biyolojik, radyasyon ve nükleer tehlikeli maddelerden kaynaklanan zararlı ve tehlikeli durumların hepsini ifade eder.

KBRN’NİN NEDEN OLABİLECEĞİ RİSKLER

 Şiddet hareketleri olarak savaş, terörist saldırı, sabotaj ve kundaklama olayları.

 Doğal afetlerde KBRN maddeleri bulunan tesislerde meydana gelen hasar ve sızıntı.

 Tehlikeli ve salgın hastalıkların etkeni olan bakteri, virüs ve toksinlerin biyolojik savaş ajanı olarak kullanılması.

 Nükleer santral kazaları.  Radyasyon yayan cihazlar ve endüstriyel alanda kullanılan radyoaktif maddelerin meydana getirdiği radyolojik olaylar.

 Endüstriyel alanda kullanılan kimyasalların taşınması (tanker, kamyon, tren, gemi vb.) esnasında meydana gelen ulaşım kazaları.

 Kimyasal üreten tüm fabrikalar, kimyasal depolar ve kullanım esnasında meydana gelen yangınlar (silah fabrikaları, petrol ve doğalgaz boru hatları vb.).

 Bilimsel veya endüstriyel araştırma laboratuvarlarındaki teknolojik kazalar. Ülkemizin jeostratejik ve jeopolitik konumu, düzensiz bir kentleşme ile sanayileşmenin getirdiği riskler, diğer ülkelere oranla bu konuda bizleri daha fazla risk altında bırakmakta ve daha fazla hazırlıklı olmayı bir zorunluluk olarak ortaya koymaktadır.

DÜNYADA VE ÜLKEMİZDE GÖRÜLEN ÖRNEK KBRN OLAYLARI

 19 Kasım 1984 tarihinde Meksiko City’de meydana gelen doğal gaz patlamasında 500 kişi ölmüş, 4000 kişi de yaralanmıştır.

 1984 yılında Hindistan Bhopal’da 40 tonluk bir tanktan sızan Metilizosiyanat bulutu 33000 kişinin ani ölümüne, 150000 kişinin sakatlığına neden olmuştur.

 26 Nisan 1986 tarihinde Ukrayna’nın Çernobil kentindeki nükleer santralde meydana gelen kazada, sayıları bini bulan acil durum çalışanları ve Çernobil personeli çok yüksek radyasyon dozuna maruz kalmıştır. Çalışanların bazıları için maruz kalınan doz öldürücü olmuştur. Çöken radyoaktif iyodinden kaynaklanan çocukluk tiroit kanseri, kazanın en önemli sağlık sorunlarından biridir. Bu kazadan en çok ülkemizin Trakya ve Doğu Karadeniz bölgesi etkilenmiştir (Çernobil kazası, yaşanan en büyük nükleer kazadır).

 11 Mart 2011 tarihinde Japonya’da yaşanan deprem ve tsunami felaketi sonrası Fukuşima nükleer santralinde oluşan yangın ve sızıntının neden olacağı etki halen ölçülememektedir. Fukuşima nükleer santralindeki kaza, Çernobil felaketinden sonra en büyük ikinci nükleer kazadır.

 Ülkemizde 1979 yılında İstanbul Boğaz’ında tanker ile kuru yük gemisinin çarpışması sonucu yaşanan kazada 100 bin ton ham petrol taşıyan tanker infilak etmiş, 43 denizci ölmüş, Boğaz’daki binlerce ev ve işyeri maddi hasar görmüştür. Tankerden saçılan petrol, Boğaz’da günlerce yanmıştır.  Kırıkkale MKE fabrikasındaki 1986 yılında yaşanan ilk patlamada 19 kişi yaralanmıştır. 3 Temmuz 1997 tarihinde yaşanan mühimmat deposundaki patlamada ise 3 3 kişi hayatını kaybetmiş, 16 kişi de yaralanmıştır.

 17 Ağustos 1999 Marmara depreminde AKSA (Akrilik Kimya Sanayi A.Ş.)’da meydana gelen 6400 ton Akrilonitril sızıntısı olmuştur.

 3 Şubat 2011 tarihinde Ankara OSTİM ve İvedik Sanayi Bölgesindeki LPG tüplerinden kaynaklanan iki ayrı patlamada 20 işçi yaşamını yitirmiş, 50 işçi de yaralanmıştır.

Devamı için tıklayınız.

href="http://mustafaitriortaokulu.meb.k12.tr/meb_iys_dosyalar/34/25/733438/resimler/2024_03/01082628_whatsappimage20240228at13.38.53.jpg">01-03-202401-03-202401-03-2024

<a class="thickbox" title="01-03-2024"

Yayın: 01.03.2024 - Güncelleme: 01.03.2024 16:55 - Görüntülenme: 53